U domu sportova "Mate Parlov" održana izborna skupština sportske zajednice Istarske županije

Napisao: - Datum objave: Petak, 21 Listopad 2016 10:44

PULA - Uz prisustvo 43 od 47 delegata čime su bili ispunjeni svi uvjeti za kvorum te su samim tim i sve donesene odluke pravovaljane, u Domu sportova “Mate Parlov” odr- žana je Izborna skupština Sportske zajednice Istarske županije. Najvažnija odluka koja je na njoj donesena je da će nakon dva mandata što ih je kao čelni čovjek istarskog sporta odradio Anton Peruško, naredne četiri godine u predsjedničkoj fotelji sjediti Mladen Pavičević, nekadašnji predsjednik Saveza sportova Grada Pule te bivši predsjednik Jedriličarskog kluba Vega i potpredsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza. Pavičević je bio jedina osoba koja je podnijela kandidaturu za predsjedničku funkciju i shodno s tim izabran je jednoglasnom odlukom prisutnih delegata.

Novi predsjednik predložio je i svoje dvije desne ruke, Damira Ćusa i Milenka Vidulina koji su potvrđeni kao dopredsjednici, dok će u Izvršnom odboru sjediti Kristijan Klarić, Marina Gržinić-Burić, Branko Bašić, Mladen Zorić, Gianni Rocco i Siniša Vrbanac. Dojučerašnji predsjednik SZIŽ-a Anton Peruško izabran je za predsjednika Nadzornog odbora čija su dva preostala člana Vladimir Barbić i Miroslav Hlušička, dok će po već ustaljenom pravilu predsjednik Pavičević obnašati i funkciju likvidatora.

U sportu je uvijek teže nešto braniti nego nešto osvojiti i o tome sam razmišljao kad sam prihvatio kandidaturu za predsjednika SZIŽ-a, jer sam u njoj prvenstveno vidio izazov da pomognem kako bismo zajedničkim snagama još više unaprijedili sport u Istri - rekao je diplomirani pravnik Mladen Pavičević, novi čelnik krovne istarske sportske organizacije. - Dočekala me situacija u kojoj će biti ugodno raditi. Sve je pokrenuto, sve traje i trasirani su pravci vrlo jasni i kvalitetni, a takvi su i dosadašnji postignuti rezultati naših sporta- ša te sad samo trebamo odr- žavati kontinuitet. Osobno, bit će mi to velika odgovornost, ali i poticaj da u tome uspijem te po mogućnosti cijelu ovu priču podignem na još veću razinu.

Kad se razmišlja o prostoru gdje bi se mogao ostvariti napredak, u sportu, kao uostalom i u životu, sve se često svodi na jednu jedinu stvar, a to su financije.

Koliko para, toliko muzike. Financije određuju rezultat svake sportske zajednice pa tako i naše te ono što će meni biti jedan od glavnih ciljeva je da ponovno dostignemo onaj iznos sredstava iz proračuna Istarske županije kojeg smo imali unatrag dvije godine. Riječ je o iznosu od oko tri milijuna kuna, dok se trenutačno nalazimo na brojci od dva i pol milijuna. Usto, očekujem od novoustrojenog Državnog ureda za sport smjernice koje će on trasirati kroz rad vlade i utvrditi određene postotke koje bi sport trebao imati u svakom proračunu, kako državnom i županijskom, tako i u proračunima gradova i općina - istaknuo je Pavičević. - Pokušat ćemo osigurati što je moguće više sredstava iz Hrvatskog olimpijskog odbora, odnosno njegovog dijela za lokalni sport, gdje je dosad suradnja bila odlična pa ne sumnjam da će i nadalje biti takva. Usto se trebamo bazirati na uspostavi bolje, kvalitetnije i potpunije suradnje s turističkim zajednicama gradova, općina i županija, pa sve do razine Hrvatske turističke zajednice. Smatram da se jasno može valorizirati što sve sport može pružiti turizmu te u tom kontekstu mo- žemo dio potrebnih sredstava za daljnji rad dobiti i od turističkih zajednica.

Čak i da uspije u svim svojim naumima te “napumpa” financije do željenog iznosa, Pavičević je zasigurno svjestan da će teško moći zadovoljiti sve apetite te da će se u obitelji u kojoj treba nahraniti 47 gladnih usta uvijek naći poneka koja će ostati nenahranjena. - Postoje određeni pravilnici i kriteriji po kojima se sredstva kojima raspolaže SZIŽ raspoređuju na korisnike i to će olakšati cijelu tu priču, a svi oni koji smatraju da su zakinuti i da su trebali dobiti više uvijek mogu proučiti te kriterije i vidjeti što trebaju napraviti žele li da iznos dobivenih sredstava bude veći - naglasio je Pavi- čević. - Naš prioritet je osiguravanje sredstava za najmla- đe uzraste i ono što nam je najvažnije to je da što više djece uključimo u sport, da oni u njemu provedu odre- đeno vrijeme i steknu odre- đene navike koje će ih sutra činiti kvalitetnijim ljudima u onome što budu odabrali za svoj životni poziv. Mi toj djeci moramo pokazati što su radili oni koji su bili najbolji da bi to postali, ali smo i svjesni činjenice da je teš- ko stvoriti vrhunskog sportaša, a još ga je teže zadržati u svojoj sredini. Sport je već davno postao veliki biznis u kojem prosperira onaj koji sportašu može ponuditi bolje uvjete i veća sredstava te znamo da će one najbolje biti teško zadržati, ali uspjeh će biti i ako oni odu negdje drugdje i pokažu odakle su došli, gdje su stvoreni kao sportaši i kako se radi ovdje u Istri.

Preuzeto: Glas Istre

Pročitano 755 puta